Ιστορία

Οι Αχαρνές (επίσημα: Αχαρναί, νεότερη ονομασία: Μενίδι) ήταν ένας από τους αρχαίους δήμους της Αττικής, υπό την ονομασία Αχαρναί, που ανήκε στην Οινηίδα φυλή. Οι κάτοικοί του ήταν καρβουνιάρηδες και μάλιστα αυτό ήταν το θέμα στην κωμωδία του Αριστοφάνη Αχαρνείς, η οποία διδάχθηκε το 425 π.Χ.. Σήμερα αποτελούν μεγάλη πόλη της Ανατολικής Αττικής, βόρεια των Αθηνών, με έδρα τις Αχαρνές.

palio menidi

Στις Αχαρνές βρίσκεται ο γνωστός θολωτός μυκηναϊκός τάφος, εύρημα σπάνιο για το λεκανοπέδιο, ο οποίος σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και τα ευρήματά του βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης, υπάρχει Αρχαιολογική Συλλογή που στεγάζει ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών, που φιλοξενεί πλούσια εκθέματα λαϊκού πολιτισμού των νεότερων χρόνων.

Η ανασκαφική έρευνα στους πρόποδες της Πάρνηθας έφερε στο φως τάφο, που πιθανολογείται ότι ανήκει στον τραγικό ποιητή Σοφοκλή.

Τον Φεβρουάριο του 2007, σωστική ανασκαφή που έγινε σε οικόπεδο κοντά στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Λιοσίων αποκάλυψε το αρχαίο θέατρο του Δήμου Αχαρνών που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα.